DECT) Digital Enhance Cordless Telecommunications) به معنی بهبود ارتباطات بیسیم دیجیتال است. DECT یک استاندارد ETSI (اداره استاندارد ارتباطات اروپا) است که برای تلفن های دیجیتال بیسیم درون ساختمان و حتی محیط های باز مورد استفاده قرار می گیرد. فناوری DECT ابتدا توسط ETSI تنها در اروپا توسعه پیدا کرد ولی خیلی زود در تمام دنیا فراگیر شد. این فناوری با فرکانس های (1880 – 1900) مگا هرتز کار می کند. فناوری DECT راه حل های جالب و انعطاف پذیر و از همه مهمتر بسیار ساده ای است که هم در سیستم های تلفنی آنالوگ و هم در مراکز تلفن VoIP قابل به کارگیری است.
فناوری DECT چگونه کار می کند؟
یک سیستم DECT شامل یک یا چند گوشی DECT و تعدادی ایستگاه پایه می باشد. ایستگاه های پایه (Base Stations) از طرفی با کابل شبکه به مرکز تلفن متصل می شوند و از طرف دیگر با فناوری بیسیم با گوشی های DECT ارتباط دارند. به این ترتیب گوشی های دکت می توانند با مرکز تلفن ارتباط برقرار کنند. مرکز تلفن هم می تواند به صورت مرکز تلفن VoIP باشد و هم مرکز تلفن آنالوگ. اما برای استفاده از امکانات تلفنی بیشتر عموما استفاده از مرکز تلفن VoIP پیشنهاد می شود.
ایستگاه های پایه DECT تقریبا یک فاصله 50 الی 60 متری داخل ساختمان را می توانند پوشش بدهند. در محیط های Outdoor برد ایستگاه های پایه می تواند بین 300 تا 700 متر بسته به نوع محیط تغییر نماید. در ساختمان های خیلی بزرگ و یا ادارات با چندین ساختمان می توان از تعداد زیادی ایستگاه پایه استفاده کرد تا پوشش مناسب بدست آید. همچنین می توان از تکرار کننده های دکت (DECT Repeaters) نیزاستفاده کرد. این تکرار کننده ها باعث افزایش برد ایستگاه های پایه می شوند. شکل زیر نشان دهنده نحوه استفاده از ایستگاه های پایه DECT و تکرار کننده هاست:
- فرکانس مورد استفاده نیاز به مجوز ندارد.
ETSI DECT (1880-1900 MHz), referred to as DECT
USA DECT (1920-1930 MHz), referred to as 1G9
- کیفیت صدای ویژه، بدون قطعی و اختلال
- امنیت بسیار بالا بر اساس استاندارد DECT
- قابلیت افزایش پوشش رادیویی با استفاده از رپیتر ها در مکانهایی که کابل کشی شبکه وجود ندارد.
- قابلیت Handover میان سرورها و Repeater های Dect، مانع از وقفه در تماس و یا قطعی آن می شود.
- پشتیبانی از پروتکل های :
Skinny
H.323
SIP
- گوشی های این سیستم ها علاوه بر قابلیتهای گوشی های سیمی ، توانایی Handover و Roaming را به سیستم VoIP افزوده است. این گوشی ها از قابلیت Auto Login بهره می گیرند، که توانایی رجیستر شدن خودکار آنها وجود دارد.
نکته: سیستم های دکت به لحاظ همپوشانی به دو دسته تفکیک می شوند :
حالت A : زمانی بکار می رود که دو سیستم متفاوت با هم همپوشانی فرکانسی ندارند.
حالت B : زمانی بکار می رود که همپوشانی داریم.
در Base Station ، قادر به رجیستر کردن کاربر بی سیم هستیم، Station Base به دو شکل مورد استفاده قرار می گیرد. که بر اساس نیاز کاربر و محیط اجرایی، نوع پیکربندی متفاوت می باشد:
Single-Cell
Multi-Cell
تمامی پایه های سرویس دهنده از Multi –Cell پشتیبانی نمی کنند.
Single Cell: در این حالت شما از یک Base و حداکثر 6 تقویت کننده می توانید استفاده نمایید. این روش برای کسانی مناسب می باشد که فضای مورد انتظار آن ها برای پوشش به اندازه ای باشد که توان سیگنال های این 6 تقویت کننده و Base قادر به پشتیبانی از گوشی های تلفن بیسیم مورد استفاده باشد. توجه داشته باشید که حداکثر تعداد گوشی های بیسیم مورد استفاده روی یک Base محدود خواهد بود . تعداد تماس همزمان روی یک Base در حالت Narrow Band و در حالت Wide Band متفاوت میباشد.
Multi-Cell: در حالت معمولا زمانی نیاز به Multi-Cell می باشد که
1) نیاز به رجیستر کردن تعداد کاربر زیادی داشته باشیم.
2) بیش از 1 Base بخواهد در محیط قرار گیرد.
تنها کار رپیتر تقویت سیگنال، جهت افزایش محدوده پوشش تماس می باشد. ولی تغییر در ترافیک کانالها و تعداد کانالها موجود ایجاد نمی کند. تا 3 ریپیتر می توانند پوشش مستقیم به شکل آبشاری در یک جهت مشخص داشت.
· امکان قرار دادن حداکثر 6 رپیتر به ازای هر بیس استیشن
· دارای قابلیت رمز گذاری DECT Encryption
· امکان رجیستر شدن به صورت اتوماتیک
· امکان قرار دادن حداکثر 3 رپیتر به صورت زنجیره ای (Daisy chain)
· امکان برقراری 2 تا 4 تماس همزمان در هر رپیتر
· امکان سنکرون سازی سیگنال ها به صورت over the Air
· دارای LED جهت نمایش وضعیت تماس
· دارای قابلیت Hand over
- در محیطی مناسب، پاک، خشک و محافظ از آب و هوای شدید نصب شود.
- کف محل نصب می تواند سرامیک، چوبی، مشمع فرشی[1] ، vinyl، آجرکشی کامپیوتری کف و.. باشد.
- بررسی سقف محل نصب که مطمئن و عاری از هرگونه خرابی و نفوذ باشد.
- دمای محیطی حدود 0-40 درجه سلسیوس یا 32-104 درجه فارنهایت باشد.
- میزان رطوبت نسبی حدود 20-80% non-condensing باشد.
- حد اکثر میزان برق نباید از 315 وات/ 1070 BTU تجاوز کند.
- حداکثر میزان فاصله های دو Base بر اساس شرایط محیطی، مواد و ساختار ساختمان تعیین می گردد، که بایستی هم پوشانی میان واحد های رادیوئی برقرارباشد.
- حداکثر زمانی که شخص از محدوده مشترک عبور میکند بایستی 10 ثانیه یا بیشتر باشد. که این زمان در واقع مقدار زمانی است که گوشی محیط را پویش می کند.
- از عدم وجود مواد و یا مایع های خورنده و فاسد کننده در محیط اطمینان حاصل شود.
- محل نصب نباید نزدیک تر از 6.1 متر یا 20 فوت به دستگاه های الکتریکی که میزان الکترو مغناطیس شدید ایجاد می کند و یا انرژی فرکانسی رادیویی سطح بالا دارد، باشد. فرستنده های این چنینی می تواند : فرستند های رادیویی ، موتور های الکتریکی و یخچال ها و مراکز بار الکتریکی می باشد. بهتر از واحدهای رادیویی را در فاصله حد اقل یک متری از سطوح فلزی قرار گیرد.
زنجیره همگام سازی با یک همگام ساز اصلی
در زنجیره همگام سازی می بایست هر پایه با پایه دیگر همپوشانی داشته باشد، به عبارتی هر پایه باید با پایه دیگر جفت باشد.
در این تصویر ایستگاه پایه ## 39 همگام ساز اصلی است. ماکزیمم 200 پایه و تکرار کننده می توانند در یک زنجیر قرار بگیرند.
اگر پایه اصلی را BS#39 در نظر بگیریم ارتباط BS#01 با پایه اصلی را ارتباط سطح یک می نامیم ، ارتباط BS#02 با BS#01 را ارتباط سطح دو می نامیم. این روال به همین ترتیب تا سطح هفت اتفاق می افتد.
در ارتباطات بین سطوح اگر یکی از پایه ها و یا یکی از ریپیتر ها دچار مشکل گردد باعث قطع شدن زنجیر خواهد شد و در چنین شرایطی کلاستر های جداگانه ی کوچکتری به وجود خواهد آمد.
پیشنهاد می گردد در پیاده سازی زنجیر تا حد امکان پایه اصلی را در نقاط میانی قرار دهیم.