امروزه با توسعه جوامع دولتی و خصوصی، ضرورت انتقال صدا در عرصه های صنعتی، اداری، تجاری، آموزشی و مذهبی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است که به شیوه های مختلف پیجینگ، پخش آیین ها و موسیقی را تعریف می کند. به طور کلی، سیستم های PA مبتنی بر دریافت و تقویت صدای یک فرد یا منبع صوتی از طریق دستگاه های الکترونیکی مختلف است. دستگاه های سیستم صوتی شامل انواع میکروفون ها، میکسرها، آمپلی فایرها و بلندگوها هستند که هر کدام دارای ویژگی های خاصی برای پاسخگویی به نیازهای مختلف آب و هوا، مکان ها، سطوح فشار صوتی مورد نیاز (SPL) فاصله یا نزدیکی تجهیزات و غیره هستند.
سیستم صوتی اداری
با پیشرفت صنعت و مکانیزه شدن در قرن بیست و یکم، نیازهای گوناگونی برای بشر ایجاد گردید. یکی از این نیازها صدارسانی در فضاهای عمومی و بزرگ بود که با گسترش صنایع، مدیریت فضا و سیستمهای ارتباطی امری ضروری و لازم به نظر میرسید. سیستم صوتی اداری معمولا در ساختمانهای اداری، وزارتخانه ها، شرکت های خصوصی، موسسات مالی و بانکی و بسیاری از این دست، به منظور پخش موسیقی و خواندن اطلاعیه ها و پیج کردن افراد و کاربری های دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه، تجهیز مکانی در هر محیط اداری و صنعتی به سیستمهای صوت و پیجینگ اداری امری لازم است. سیستم صوتی اداری مجموعهای از باند و بلندگوها هستند که از طریق یک دستگاه مرکزی یا آمپلی فایر کنترل و مدیریت میشوند و معمولا در همه ی محیط های درونی و محوطه ساختمان های اداری را پوشش می دهد.
نکات مهم در انتخاب سیستم صوتی اداری مناسب
در انتخاب و خرید سیستم صوتی اداری باید نکات مهمی را در نظر بگیرید. نکات مهم خرید و انتخاب یک سیستم صوتی اداری مناسب در ذیل آمده اند.
• در خرید سیستم صوتی اداری، داشتن صدای یکنواخت است. در واقع سیستم صوتی اداری باید به گونهای باشد که در همهی قسمتها، صدای یکسان شنیده شود. بخشی از این موضوع مربوط به سیستم صوت شما میشود و بخش مهم دیگر آن، به نرم افزارهای صوتی که استفاده خواهید کرد ارتباط پیدا میکند. البته هرچه سیستم صوتی شما بهتر باشد آن نرمافزارها بهتر میتوانند کارایی خودشان را نشان دهند.
• در خرید و انتخاب سیستم صوتی اداری، به این نکته دقت داشته باشید که بر اساس محیط و نحوهی کاربری محیط، سیستم صوتی بخرید. شما باید ظرفیت و ابعاد محیط، همچنین انعکاس صوتی محیط را در نظر بگیرید که کدام سیستم میتواند بازدهی بهتری در محیط مورد نظر شما داشته باشد.
مشخصات سیستم صوتی اداری مناسب
• در سیستم صوتی اداری، باید صدا شفاف اما با شدت پرتاب مناسب باشد.
• در این سیستم صوتی اداری، صدا باید به گونه ای باشد تا به کار روزمره کارمندان لطمه وارد نشود و در عین حال تمامی فرکانس ها شنیده شود.
• بخش مهمی از سیستم صوتی فضاهای اداری شامل فراخوانی از طریق بلندگو است که باید به گونه ای طراحی شود که اپراتور هر نقطه ای از فضای اداری را که اراده کند به آن متصل شود و کار پیج را انجام دهد.
نکاتی برای طراحی مناسب سیستم پیجینگ
1- برای هر یک از بخش ها باید بلندگوی متناسب با همان قسمت انتخاب شود حال این بلندگو می تواند سقفی، ستونی، شیپوری و یا مدل های دیگر باشد.
2- توان بلندگوی انتخاب شده بر اساس برخی از پارامترها تعین می گردد و در صدا رسانی بسیار مهم است. عوامل مهمی که در توان بلندگو تاثیر گذار است، شامل ارتفاع، مصالح ساختمانی استفاده شده، تعداد بلندگوها، نوع بلندگو و محل نصب است.
3- کابل کشی بلندگو از عواملی است که در انتقال درست سیگنال تأثیر زیادی دارد، نوع کابل انتخاب شده و مسیر عبوری بسیار حائز اهمیت است، بطوریکه سیگنال در مسیر، دچار نویز و یا قطعی نشود. سطح مقطع کابل پیجینگ بر اساس طول مسیر و تعداد بلندگوها انتخاب می شود. البته درصورتی که از سیستم صوتی اداری تحت شبکه استفاده کنید می بایست از ساختاری متفاوتدر پیاده سازی آن استفاده کنید .
4- رک و آمپلی فایر یا سیستم مانیتورینگ، قلب سیستم پیجینگ است. علاوه بر تفکیک و میکس وظیفهی تقویت را برعهده دارد. در سیستم های صوتی تحت شبکه از بلندگو های تحت شبکه استفاده می شود که نیازی به آمپلی فایر مستقل ندارد و یا در صورت استفاده از آمپلی فایر تحت شبکه که بیشتر به منظور حفظ بلندگو های آنالوگ موجود می باشد بسته به نیاز می توان توان آمپلی فایر را انتخاب کرد.
5- در پروژه های بزرگ سیستم صوتی اداری، از رک صوتی پیجینگ استفاده میشود. رک صوتی دارای قسمت های مختلف است و توان آن بر اساس سیستم صوت طراحی و انتخاب میشود. از تجهیزات رک سیستم صوتی میتوان به میکسر و تقویت کنندهی اولیه، دستگاه انتخاب برنامه، پخش کنندههای صوتی رادیو دی وی دی و فلش مموری، اعلام وضعیت اضطراری و اندازه گیری توان خروجی اشاره کرد. انتخاب هریک از دستگاه های ذکر شده در رک صوتی بر اساس نوع پروژه متغیر است. این درحالیست که درصورت استفاده از سیستم صوتی تحت شبکه نیازی به چنین رک های بزرگ و سنگینی نیست و صرفا با یک سرور رکمونت می توان تمام نیاز ها را مرتفع کرد.
6- میکروفن پیج، اولین قسمت سیستمهای صوتی پیجینگ است که بیشترین کاربرد را دارد. میکروفن میتواند انواع مختلفی داشته باشد. مثلا میکروفون پیجینگ تحت شبکه و یا میکروفون آنالوگ.
تجهیزات صوتی مراکز اداری
تجهیزات صوتی مراکز اداری شامل سه قسمت اصلی میکروفون، بلندگو و آمپلی فایر است. در ادامه به بررسی جزییات انواع میکروفون و بلندگو در یک سیستم اداری میپردازیم.
انواع میکروفون در یک سیستم اداری
انواع میکروفون در یک سیستم صوتی اداری بصورت زیر هستند.
• میکروفن رو میزی (کله غازی) تحت شبکه
• میکروفن رو میزی (کله غازی) آنالوگ
• میکروفن بی سیم تحت شبکه
• میکروفون بی سیم آنالوگ
میکروفن رومیزی دارای یک دکمه جهت برقراری تماس و یک پد شماره گیر برای انتخاب زون ها است.
میکروفن بیسم که به عنوان فرستنده و گیرنده عمل میکند. با توجه به نوع میکروفن بیسیم که از نوع آنالوگ یا تحت شبکه است به ورودی میکروفن آمپلی فایر یا به سوئیچ شبکه وصل می شود و سپس می توانید از میکروفن استفاده کنید.
انواع بلندگوها در یک سیستم اداری
انتخاب بلندگو بسیار مهم است، بطوریکه اگر همهی لوازم سیستم صوتی، از نوع مرغوب باشند ولی کیفیت بلندگو مناسب نباشد، صدای مطلوبی پخش نمیشود. انواع بلندگوها برای ساختمانها و اتاقهای متفاوت به صورت زیر هستند.
• بلندگوی سقفی
همانطور که از اسم آن پیداست، این نوع بلندگوها در سقف نصب می شوند. اگر سقف کاذب یا کناف باشد، بلندگوهای سقفی تو کار بهترین گزینه هستند. زیرا فضای مناسبی برای سیم کشی آنها وجود دارد، این بلندگوها کاملا در سقف قرار میگیرند و نهایتا وسیلهای مانند پریز یا سرپوش دیده میشود. اما اگر جنس سقف از گچ بود، شما میتوانید از بلندگوهای سقفی روکار قیمت مناسب استفاده کنید. آنها به وسیله ابزار و مهرهها روی سقف نصب میشوند، کیفیت خوبی هم برای پیامرسانی و پخش موسیقی ملایم دارند. این بلندگوها چه در اتاق کارکنان و چه در راهروی اداره، کاربردی هستند.
• بلندگوی دکوراتیو
اگر زیبایی ساختمان برای شما اهمیت دارد، پس انتخاب بلندگوهای دکوراتیو در سیستم صوتی اداری بهترین گزینه است. همانطور که از اسم این بلندگوها پیداست، ظاهری زیبا دارند و اتفاقا صدا را با شدت بسیار خوبی پخش میکنند. از بلندگوهای دکوراتیو در سیستم صوتی کافی شاپ و رستوران هم استفاده میشود. این بلندگوها در اندازههای مختلفی ساخته میشوند و روی دیوار یا سقف قرار میگیرند. پایه بلندگوهای دکوراتیو انعطاف پذیر هستند و به راحتی در تمامی زوایا تغییر جهت میدهند.
• بلندگوهای ستونی و دیواری
از دیگر بلندگوهای پرکاربرد در سیستم صوتی ساختمان اداری میتوان به مدل دیواری و ستونی اشاره کرد. بلندگوهای ستونی، صدای با کیفتی دارند. همچنین با توجه کاراییشان نسبت به انواع دیگر بلندگوهای اداری، قیمت مقرون به صرفهتری دارند. این بلندگوها در دو مدل سالنی و فضای باز تولید میشوند. در ادارهجات معمولا برای اتاقها و راهرو از مدل سالنی استفاده میشود و ادارهها اکثرا فضای باز ندارند، اما اگر محیط اداره، دارای فضای باز و حیاط است، بهتر است بلندگوی مناسب فضای باز را برای سیستم صوتی اداره خریداری کنید. این مدل بلندگو، یک بدنهی محافظ دارد و در برابر شرایط آب و هوایی، رطوبت، گرد و خاک، زنگزدگی و حرارت خورشید مقاومت بالایی دارد. البته چون هر اداری دارای نمازخانه هست، شما میتوانید هر کدام از انواع بلندگو را استفاده کنید. فقط هنگام نصب بلندگو در تمامی بخشها، توجه کنید که با توجه به متراژ اتاقها و سالنها، بلندگوها فاصله مناسبی داشته باشند تا صدا به صورت یکنواخت در فضا پخش شود.
آمپلی فایر سیستم صوتی اداری
برای تقویت سیگنالهای صوتی، باید از یک آمپلی فایر استفاده کنید. اگر سیگنالها به کیفیت قابل قبول و استانداردی نرسند، صدا غیر واضح، با قطع و وصل و یا نویز به گوش کارمندان و ارباب رجوعها میرسد. صدارسانی به بلندگوها از طریق آمپلی فایرهای صوتی رکمونت و یا تعبیه شده در بلندگو های تحت شبکه انجام می شود. نظر به اینکه در سیستم صوتی آنالوگ، فواصل بلندگوها از یکدیگر در سامانه های صدارسانی عمومی زیاد است و تعداد بلندگوها نیز زیاد است، از روش ولتاژ ثابت (سیستم ولتی) در صدارسانی استفاده میشود. توان آمپلی فایر باید متناسب با تعداد و نوع بلندگو باشد. همچنین توجه به زون بندی و تعداد خطوط مستقل مورد نیاز از مواردی است که در انتخاب آمپلی فایر باید در نظر گرفته شود. آمپلی فایرها در مدلها و توانهای مختلفی عرضه میشوند و با توجه به تعداد بلندگوها، باید توانهای مختلفی را تهیه کنید تا سیگنالها تقویت شوند. در سیستم صوتی اداری تحت شبکه، نیازی به آمپلی فایر نیست. کافیست از سرور مانیتورینگ سیستم صوتی استفاده کنید تا به صورت خودکار پیش از اذان، قرآن تلاوت کند و در ساعت دقیق، اذان پخش شود و یا هر مطلب دیگری که مدنظرتان است با برنامه ریزی نرم افزاری روی سرور می توانید به گوش کارکنان برسانید.
پس از انتخاب سیستم صوتی اداری مناسب برای وصل سیستم، باید کابل کشی شبکه انجام شود یعنی آمپلی فایر، میکروفون و بلندگوها برای پخش صدای صوتی به کابل شبکه و برق نیاز دارند. همه ی ادوات در صورت شبکه بودن به کابل شبکه نیاز دارند.
نتیجه گیری
سیستم های پیجینگ صوتی اداری یکی از عناصر مهم و کاربردی در بهینه سازی ارتباطات درون سازمان و بیرون سازمان است. یعنی این سیستم ها با ارائه امکاناتی نظیر پخش، تقویت صدا و هم چنین برقراری تماس های صوتی با کیفیت نقش بسزایی در ارتباطات بین مراجعین و کارکنان دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت سیستم های صوتی اداری با ایجاد فضایی مناسب برای برقرای ارتباطات تاثیری شفاف در رضایت مندی کارکنان و مشتریان دارد. در کل سرمایه گذاری در سیستم های صوتی اداری به عنوان یک ابزار استراتژیک در راستای افزایش اثر بخشی و رضایت مندی در محیط های کاری مدرن مطرح شده است.
14030606