سیستم صوتی تحت شبکه


سیستم صوتی تحت شبکه(IP Network Audio System) یک سیستم صوت پیجینگ با قابلیت به کارگیری بلندگو ، آمپلی فایر و اینترکام های مبتنی بر SIP است. در سیستم صوتی تحت شبکه کنترل در دست نرم افزار پیجینگ و یا سافت سوئیچ های نرم افزاری مثل ایزابل ، فری سوئیچ و سیسکو خواهد بود. وظایف نرم افزار پیجینگ در کنترل سیستم صوت پیجینگ شامل زونبندی بلندگوها ، تنظیم زمان پخش پیغام های هشدار از پیش تعیین شده ، ارتباط با سیستم های دیگر مثل مرکز تلفن ، تنظیم میزان صدای زون ها و پخش خودکار اذان و مناجات می باشد. 

تعریفی دیگر از سیستم صوتی تحت شبکه:
سیستمی جهت ارسال و پخش پیام و یا محتوای صوتی در بستر شبکه جهت فراخوانی افراد ، پخش پیام های هشدار ، موزیک ، رادیو، اذان و موارد مشابه می باشد.


مقایسه سیستم صوت پیجینگ آنالوگ و سیستم صوتی تحت شبکه


در سیستم صوتی آنالوگ تمامی اجزا و زیرساخت آنالوگ می باشند. کابل کشی ها از نوع سیم صوتی مسی می باشد. اصولا در سیستم آنالوگ برای تغذیه ی بلندگو ها از آمپلی فایر استفاده می شود که در توان های مختلفی در بازار ارائه می شود. توان آمپلی فایر ها با مجموع توان بلندگوهایی که به آن متصل است در ارتباط می باشد ، به طور مثال اگر 10 بلندگوی ستونی با توان 20 وات داشته باشید می بایست از یک آمپلی فایر حداقل 200 وات استفاده نمائید.

در سیستم صوتی آنالوگ از بلندگو های سقفی ، ستونی و یا شیپوری استفاده می شود که از طریق کابل های مسی به آمپلی فایر متصل می گردد. وظیفه ی اصلی آمپلی فایر در سیستم های آنالوگ تقویت صدا می باشد . یکی دیگر از وظایف آمپلی فایر های آنالوگ زون بندی و یا تفکیک کردن بلند گو ها می باشد که گاها وظیفه زون بندی به عهده ی زون سلکتور می باشد.  به طور مثال هریک از طبقات یک ساختمان را می توانیم به عنوان یک زون مستقل در نظر بگیریم و به صورت جداگانه و یا باهم صدا را پخش نمائیم.

در آمپلی فایر های آنالوگ ، نحوه ی تفکیک و یا زونبندی از طریق دکمه های تعبیه شده روی آن صورت می گیرد و اپراتور در زمان استفاده می تواند زون ها را انتخاب نماید. تعداد زون های قابل تفکیک در آمپلی فایر های آنالوگ حداقل 2 و حداکثر 10 می باشد. برخی از آمپلی فایر ها دارای ورودی های مختلفی نظیر ورودی میکروفون ، USB  برای پخش موزیک ، DVD Player  نیز هستند.

سیستم صوتی تحت شبکه چهره ای مشابه سیستم صوتی آنالوگ دارد با این تفاوت که کابل کشی شبکه جایگزین کابل مسی می گردد. بلندگو ها و آمپلی فایر ها تحت شبکه می باشند. بلندگو های تحت شبکه دارای آمپلی فایر داخلی هستند و نیازی به وجود آمپلی فایر مستقل نمی باشد. 

با توجه به اینکه پروتکل مورد استفاده در سیستم صوتی تحت شبکه SIP می باشد لذا می توان بلندگو ها را در مراکز تلفن و یا نرم افزار پیجینگ صوتی مبتنی بر SIP به عنوان یک کلاینت رجیستر کرد. دلیل دوم استفاده از آمپلی فایر های تحت شبکه ،قیمت بلندگو های تحت شبکه می باشد که نسبت به بلندگو های آنالوگ قیمت بالاتری دارند.


سیستم صوتی تحت شبکه و اتصال به مراکز تلفن تحت شبکه
 در بسیاری از شبکه های ویپ نیاز به اتصال سیستم صوتی آنالوگ با سیستم تلفن ویپ و یا ایجاد سیستم صوتی تحت شبکه مورد نیاز می باشد. در ادامه به دو شیوه معمول در سیستم صوتی خواهیم پرداخت .

سیستم های صوتی تحت شبکه حرفه ای 


در ظرفیت های بالاتر سیستم صوتی تحت شبه حتما نیاز به ادوات قوی تری داریم مثلا آمپلی فایر ، بلندگو و اینترکام هایی که توان بیشتری برای فراخوانی و یا پخش فایل صوتی دارند. امروزه مارک های مختلفی در دنیا برای سیستم صوتی تحت شبکه وجود دارند که این تجهیزات را تولید می کنند . برند هایی مثل مگاتل ، والکوم و سایبر دیتا که ساخت تایوان ، آمریکا و کانادا هستند نمونه های از این برند ها می باشند. اکثر تجهیرات صوتی تحت شبکه PoE هستند و تنها دارای یک پورت شبکه هستند. از استاندارد SIP استفاده می کنند و قابل رجیستر شدن در تمامی مراکز تلفنی استاندارد دنیا هستند. یکی دیگر از شرکت های تولید کننده تجهیزات سیستم صوتی تحت شبکه ، شرکت اتصال صوت می باشد .
 
برای کنترل و مانیتور کردن تجهیزات سیستم صوتی تحت شبکه از سرور مانیتورینگ استفاده می کنیم . آپلود کردن موزیک ، پخش اذان خودکار ، زونبندی بلندگو ها و آمپلی فایر ها و تعریف اپراتور ها و اینترکام ها از طریق سیستم مانیتورینگ انجام می شود . تجهیزات IP به صورت مستقیم در پنل سیستم مانیتورینگ تعریف می گردد . برای استفاده از بلندگو های آنالوگ از آمپلی فایر تحت شبکه استفاده می کنیم و اگر آمپلی فایر آنالوگ داشته باشیم می توانیم از طریق قراردادن مبدل آنالوگ به SIP ، و رجیستر کردن این مبدل در پنل مانیتورینگ از آن به عنوان یک آمپلی فایر تحت شبکه استفاده نمائید.